«

»

Jul 09

1Day before the project starts

Zo daar is dan de fotograaf die voor het eerst op Tanzaniaanse bodem ongelooflijk snel internet heeft weten te bemachtigen. Het is nl zo dat ik op het Dar es Salaam Institute of Technololy ben beland. Jaja alles heeft hier te maken met connecties. Via via kun je dus alles regelen. Mensen helpen elkaar hier. Mocht het zijn dat je iets of iemand nodig hebt dan wordt dat wel viavia geregeld. Bij mij was de lijn niet zo ver te zoeken, de zus van mijn Buddy Mansoor ‘Habiba’ werkt hier namelijk en zij moest vandaag nog wat overwerk doen en ik kon mee. Zo kan ik dan de foto’s uploaden zoadat jullie ook een beetje kunnen meegenieten en ook een beeld kunnen creeren bij de verhalen. Dar es Salaam is een zeer chaotische stad. Alles rijdt, loopt en vaart door elkaar. Ongeloofelijk hoeveel mensen hun marktwaar kwijtwillen, het lijkt wel of 80% van de bevolking in dit Supergrote dorp verkoper is. De stad is stoffig en de wegen zitten vol kuilen en gaten. De mensen zijn arm en je kunt geen vergelijking maken naar de westerse wereld. Maar toch zijn de mensen hier rijk met dat weinige wat ze bezitten. De mensen uit Dar es Salaam zijn ‘voor zover ik kan zeggen’ sociaal en positief ingesteld .
Ik zal een aantal foto’s plaatsen van het bomen planten, van het strand, de fietstocht die we, ík geloof’woensdag hebben gemaakt’. Deze fietstocht ging dwars door de stad en het was duidelijk dat wij de fiets thuis meer gebruiken dan de tanzanianen. Sommigen van hen gingen niet mee omdat ze niet geleerd hadden om te fietsen, anderen konden het toch wel aardig bijhouden. We zijn door de meest arme wijken gefietst, hier wonen mensen letterlijk op vuilnis. Ook de middelmatige wijken zijn we gepasseerd en af en toe zie je een groot huis oprijzen. We hebben kennis gemaakt met de Massai, zij gaven ook nog een welkomsdans. Ook de groep werd hierbij betrokken, af en toe werd er iemand bang gemaakt. Iemand van de Massaigroep rent dan op iemand af met een hoop bravoer en hhhhheaaaaaaaaeeee in je gezicht. Nou dat is dan echt schrikken, je bent dan zo weer wakker!
We zijn langs het lokale casino geweest, de vismarkt en een lokale bioskoop. Je hebt 6 rijen bankjes een televisie in een smalle kamer en hoppa dat is dan de bioskoop.

Woensdag had iedereen een vrije morgen, en ‘smiddags naar de Swahililes, want iedereen wil wel Swahili kunnen spreken. Dat is bijvoorbeeld makkelijk als ze je een toeristenprijs aan willen smeren want dan kun je tenminste afdingen want in het Engels gaat je dat echt niet lukken.
Donderdag bomen planten, vrijdag was het dansen en trommelen geblazen en wel op z’n Afrikaans natuurlijk en zaterdag lekker naar het strand. Ervaringen in de groep gooien en de week evalueren, natuurlijk hadden we hier en daar ook wel een gaatje om lekker een duik in de Indische Oceaan te nemen, heerlijk!
Na hier en daar wat opstartproblemen vanwege de gigantische indrukken en ervaringen lijkt iedereen wel geland te zijn op de Afrikaanse bodem. Vanavond gaan we met een aantal de finale van het WK kijken, ik zeg 2-1 voor Italie. Morgen begint het project dan eindelijk, ik heb er zin in. De dag zal er ongeveer als volgt uit gaan zien: voetbal, volleybal het maken van een teamvlag, touwtjespringen, handjeklapen muziek, theater en schminken en in de middag na de lunch gaan we waterspelletjes doen om lekker af te koelen in deze hitte!Voor Tanzanianen is dit het Cold season! Tegen december wordt het nog veel heter.

Ik hoop dat ik jullie alvast een beeld heb gegeven en zeg Kwaheri vanuit Dar es Salaam Institute of Technology

Michiel