«

»

Jul 09

Eerste bericht uit verweggiestan!

hoihoi!!

He het heeft even geduurd maar dan toch een bericht!  Ik zit nu in een internetcafeetje redelijk dicht in de buurt van mijn verblijfplaats, ik heb zojuist voor het eerst alleen gereisd, en dat is hier toch een stuk indrukwekkender dan in eindhoven ofzo! Iedereen praat tegen je, roept naar je en staart je aan alsof je angelina jolie in haar fanland bent… Maar met een chaggie gezicht en een snelle tred, red je je uit zo’n beetje bijna alles.

Maar nu even over hier. Het is hier heel erg wennen, vanaf day 1 heb ik met open mond de wereld hier aanschouwd. Zo’m beetje alles is hier anders, de kleuren, de geluiden maar vooral de geuren. Het ruikt hier altijd naar rook, mensen, eten en uitwerpselen. Maar alles went, dus ook in dit geval, we kennen niet anders.

Thuis keek ik een beetje op tegen de lak aan fatsoenlijke sanitaire gelegenheden. Nou, die vrees was volkomen terecht, als je denkt dat het niet smeriger kan… jahoor… Net was ik even in een guesthouse naast het internetcafe naar het toilet gegaan… hurkwc inderdaad, twee deuren, geen sloten (aan 1 deur het slot aan de buitenkant…?) en vies, getverdegetver. …alles went… pfff.
Ik douche hier twee keer per dag, want je plekt de hele dag en nacht door. Emmertje, bekertje, fa douche (in een westerse winkel in posta gevonden!!) en koud, niet drinkbaar water… lekker! echt wel! van de doucht kan ik nu wel echt genieten! De wc is ook de douche, dat is wat jammer…

Verder, de kiswahililessen. We hebben nu 6 intensieve uren gehad van twee ons na reizende leraren die goed lesgeven en geduldig en grappig zijn. Nu kennen we greetings, welke zeer belangrijk zijn in tanzania. Soms wordt er in een conversatie wel 20 minuten besteed aan begroetingen wist de leraar te vertellen (!)

Het gezin waar ik bij ingetrokken ben bestaat uit de oom van Lucy (ik leer hem engels, hij mij kiswhili ), de tante (heeft nog geen stom woord tegen mij gezegd), een nichtje Glory, zij zegt altijd shikamo tegen me als ze me ziet, en dan zeg ik marahaba (respect? geaccepteerd als vertaling) Dan is er donderdag nog een ander nichtje bij ingetrokken, Tumpale (betekent praise) Als laatste de oma, zij is echt geweldig, ze vindt mij supergrappig als ik probeer swahili te spreken, ze ratelt ook alleen maar swahili tegen mij.

Dan het eten. Alsa ontbijt eten we vaak kleine sneetjes witbrood met bluband en hagelslag (zelf meegenomen) gister kreeg ik oliebollen (!) als ontbijt. Bij hun is dat gewoon een ontbijtgoed. In de middag krijgen we eten als we met de groep bij elkaar zijn. Was handen, pak bord, laat opscheppen, zucht, veel te hoge berg! Vaak eet je dan chips, klamme friet of klamme rijst, cabbage (reepjes sla en wortel), stuk watermeloen, fried chicken (!) en het traditionele bruinebonengedoetje (jegh!!) Alles met een belachelijke hoeveelheid zout!
In het begin kreeg ik het maar niet weg, en de dutchies klaagden er allemaal over. we wilden wel meer eten maar we kregen te gewoon niet weg! Ik denk dat het aan het zout ligt. Bang dat je de familie beledigd eet je dan maar tot het punt waarop je weet dat de volgende hap tot opgeven leidt… in minn geval was dat ongeveer na de 6e hap, dus ik ben in een week echt fink wat afgevallen. Ik heb nog steeds moeite met eten, maar het gaat beter…
Vrijdag hebben we Lucy’s verjaardag gevierd met een vriend van haar die ze wel ziet zitten (ze mag alleen niets laten merken, anders is ze een hoer.. :s) Dat hebben we gevierd in Hadee’s Fastfood (!) Voor het eerst heb ik toen echt heerlijk gegeten, namelijk twee cheeseburgers, die ze goed hadden bereid gelukkig. dat was echt even een verademing, bekend voedsel en in een acceptabele hoeveelheid!

Ik heb me rot gezocht naar “greetings from Dar es Salaam” kaarten, maar heb ze nog niet gevonden. Die vriend van Lucy zei dat hij wel aan een stapeltje kon komen. Het duurt dus nog ff voordat er een kaartje op de mat valt met die ene postzegel die je nog miste in je collectie

Over de groep.
De groep is geweldig, we zijn heel hecht en alles gaat prima!  Er zijn wel wat missers. het maatje van yasmijn is op zijn zachts gezegd niet sociaal aangelegd, dus dat gaf wat problemen, maar nu lijkt het beter te gaan. Hilde had ook wat probleme omdat ze bij een moslimse zat. Means: om 00.00 uur pas naar bed en om 04.30 uur er weer uit omdat het gezin naar de moskee moet en het hele huis gereinigd moet worden. Ze brak dinsdag al. Michiel de fotograaf woont naast een zeer drukke busstop, marleen naast een moskee (elke dag vanaf 05.00 uur gejengel dus) en femke moet elke dag 3 uur heen en 3 uur terug reizen.

De manier van reizen hier is ook weer een heel hoofdstuk apart. We hebben hier zogenaamde daladala’s. Dat zijn busjes (vergelijkbaar met jaren zestig busjes) waar wat banken in zijn gestouwd. Alles te klein natuurlijk voor mijn benen -> chronisch blauwe knieen. Als het druk is zit je tussen mensen gepropt, als het heel druk is STA je tussen mensen gepropt, en dat is verschrikkelijk. De wegen zijn afschuwelijk. Ze bestaan bijna uit kuilen en die kunnen wel een halve meter diep zijn. Busjes zijn niet echt hoog. Optelsom = verre van comfortabel. Als het rushhour is moet je zelfs echt vechten om er in te komen. Zoals drie avonden geleden. Lucy en ik waren erin, er zaten ongeveer 35 mensen in terwijl er normaal plaats is voor 24 ongeveer. ik stond helemaal scheef, man onder mij, elleboog in mijn rug, geen steun. geen lucht, zoals altijd traffic jam, hitte, dat wil je niet weten en er zat ook nig iemand met zijn handen tussen mijn benen!! Ik had al ongelooflijk slecht gegeten en niet lang en goed geslapen. Toen de deur openging ben ik naar buiten gerold en op de stoep ingestort. Als die deur niet open was gegeaan was ik ter plekke flauw gevallen! We hebben toen maar een taxi genomem. Lucy was heel lief

hmm mijn tijd zit erop, tot de volgende keer
Veel plezier met wat je aan het doen bent!!

heel veel kussen en ik mis je!!!!