«

»

Jul 20

UHURU primairy school

Lieve mensen,

Het wed weer eens tijd om een stukje te schrijven. Heel fijn dat iemand fotoruimte heeft gedoneerd. Ik drop gelijk een stapeltje. Maandag is Laura op Dar es Salaam geland, zij is op eigen initiatief in Tanzania. Ze werkt vrij mee aan het project en ze is nu een onmisbare factor, aangezien er redelijk wat zieken zijn in de Tanzania Crew. Hilde heeft een bacteriële infectie opgelopen en was dus niet alleen zeeziek zoals we in eerst instantie dachten. Met Carli gaat het stukken beter, haar brandwonden zien er goed uit en ze komt ons ook af en toe opzoeken op de school. Gisteren is Anne ziek geworden, in het ziekenhuiswisten ze het ook niet precies maar het zou ook wel eens kunnen dat zij een bacteriële infectie heeft opgelopen. We hebben samen pizza gegeten en mijn maag was vandaag ook niet top, dus het blijft hier opletten wat je eet, ook al kun je het natuurlijk niet altijd zien. Zelf heb ik gisteren ook het ziekenhuis bezocht, bij mij zat de bacterie in mijn oog. Zand, stof in combinatie met lenzen. En Femke, die is flink verkouden. Aan de Tanzaniaanse kant valt hier en daar ook een zieke of gewonde, het hoort er gewoon bij.
Vorige week waren we actief op de Muhimbili Primairy School, waar de zeepbaan toch wel het hoogtepunt was.
Met Anneloes gaat het de ene dag beter dan de andere, ze wordt goed opgevangen door haar vrienden hier, maar uiteraard zou ze graag thuis zijn op bepaalde momenten. Op de dag van de begrafenis van haar tante is Anneloes in Zanzibar naar het strand geweest om zo in alle rust stil te staan en haar eigen ding te doen. Er kwam een hond die bij Anneloes ging liggen, de hond had hetzelfde ras als die van haar tante. Dit gaf rust en was een zeer speciaal moment.

Nu hebben wij ons Summercamp verplaatst naar de Uhuru Primairy School.
Uhuru Primairy School ligt midden in de stad, bij de grootste markt van DES. Hier komen mensen vanuit alle hoeken van Tanzania om hun verkoopwaar uit te stallen en met een beetje geluk ook nog te verkopen. Het is een meisjesschool en de school oogt rijker dan Muhimbili. De kinderen worden ook gestructureerder opgeleid, Muhimbili was daarin wat chaotischer. Toch voelde iedereen zich heerlijk betrokken bij de kinderen van Muhimbili. De hele week trekken we op met 100 kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar. De kinderen op deze school hebben speciale sportkleren, ze lopen allemaal in Europese voetbaltenues. `s Ochtends openen de gymleraren van de school de dag en dan gaan wij verder. De kids doen waterspelletjes, voetbal, tikkertje, zaklopen kringspelletjes etc. ze hebben de 7sprong ook al onder de knie. Nu worden de lijnen getrokken voor trefbal, dit gebeurt met een paar handjes magnesium. Over een uurtje hebben we lunch, dan komt het rijdend buffet weer langs. Dit is een pickuptruck (net een rijdend restaurant inclusief serveersters)die het schoolplein op komt rijden. De Nederlandse delegatie moest eerst wel wennen aan het eten maar na een weekje is het aanvalluuuuuh zodra het buffet gereed is. Na het eten nog 1 uurtje de performance oefenen, deze wordt opgevoerd op vrijdag. De performance kan van alles zijn, de creativiteit van de groep wordt hier op de proef gesteld. Er worden mooie dansjes, stukjes, verhalen en spelletjes ingestudeerd. De deelnemers zijn zeer goed in improvisatie, vooral vorige week was dit noodzakelijk.

Afgelopen weekend zijn we naar Zanzibar geweest 2 uur op de boot, deze is niet typisch Tanzaniaans maar luxe. Op Zanzibar werd er flink onderhandeld met de verkopers. Een groepje dames wilde graag oorbellen, ze hadden er 8 paar uitgezocht de verkoper wilde graag 35.000Tsh. omgerekend zo’n 23 Euro. Dat vonden de dames te duur en ze legden de duurste weg, de verkoper kwam met een nieuwe prijs. Dit vonden ze nog te duur en hielden uiteindelijk nog maar 1 paar over, uiteindelijk pakte de verkoper weer alle 8 paar en zei dat ze ze mochten hebben voor 10.000Tsh. Good deal, ze hebben er maar flink mee gelachen. Ik ben nu weer aan het typen en wordt van alle kanten lek gestoken, mijn Deet is gejat dus ik ga maar even een lange broek aandoen.
Mensen hebben gesnorkeld, zijn naar het strand geweest of naar het strandfeest en naar het National Park op Zanzibar. Ook hadden we met z’n allen een Spice tour, we kregen een rondleiding op een landgoed van een boer. Dit landgoed stond vol met allerlei kruidenplanten, cacaobomen, sinasappelbomen etc. Ze lieten zien waar de peper, kruidnagel etc. vandaan komt, dit was zeer interessant. De eerste avond had de Nederlandse kant flink westers ingeslagen, het avondeten bestond uit chips, crackers met nutella die meer op chocolademelk leek vanwege de hitte.
Ook Lisa en Carli die op het vaste land waren gebleven hadden bij Selma veel koekjes en chips gegeten. Jaja de Pringles zijn hier niet aan te slepen!
Op de terugreis was de zee ruig en een aantal van ons konden de deining van de boot niet aan met als gevolg…………
Morgen is het donderdag en zal ik proberen om dit verhaaltje + een aantal foto’s op de site te zetten!
Groeten vanuit Tanzania van de hele groep.