«

»

Jul 31

Eerste dag Mikocheni Primary School na lang weekend

Heej allemaal!
Hoe gaat het nu met jullie? Alles goed thuis? Is het nog steeds zo warm in Nederland? WEer een berichtje van mij, ben nu weer bijna helemaal hersteld, geen pijn meer en de wond ziet er boven verwachting goed uit. Heb vorige week in ieder geval bijna volledig aan het Summercamp mee kunnen doen en heel erg genoten, de performances van de kinderen vrijdag waren geweldig. Zo leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen hun dans, muziek, zang, acrobatiek enz. uitvoeren. Dit weekend was zoals gezegd druk met het diner bij de ambassadeur en daarna nog een lange nacht (voor sommigen dan) in een van Dar es Salaam’s bars, The Q-bar, waar je als mzungo dus volstrekt niet opvalt. Een hele leuke bar, waar ook gegeten kan worden, met live-muziek van reggae tot rock ‘n roll en toch heel vreemd en een bittere smaak achterlatend, allerlei blanke veel te oude mannen die zich lieten ‘verwennen’ door veel te jonge meisjes. Maar goed, toch was het gezellig. Zaterdag de workshop, waar heel interessante discussies gehouden werden, al ben ik er persoonlijk nog niet uit hoe ik tegenover volunteerism sta, en mijn reflectie hierover nog aan het ontwikkelen ben. Ik hoop dadelijk in Nederland, met vergelijkingen en rust aan mijn hoofd een helder beeld te kunnen vormen.
Zondag ben ik met mijn maatje, haar zus en een vriend van haar en met Lisa naar Bagamoyo geweest, een plaatsje zon 60 kilometer boven Dar es Salaam. Het heeft een lange historie en nog veel oude gebouwen. Vier kilometer onder Bagamoyo ligt Kaole, de plaats waar in de 12e en 13e eeuw de Arabieren zich vestigde en zich mengde met de Afrikaanse cultuur (wat uiteindleijk de Swahilicultuur werd). We hebben de resten van de eerste moskee gezien, van oude graftombes. Echt heel erg cool. Dit was eerst het centrum van het huidige Tanzania, in de 18e eeuw verschoof dat vanwege kolionalisme (Deutsch Ost Afrika) en de slavenhandel naar Bagamoyo, waar je dus ook nog een vervallen maar prachtig oud Duits Gouverneurshuis ziet en we hebben ook de plek bezichtigd waar de slaven vanuit het binnenland van Oost-Afrika werden verzameld om daarna na de grote slavenmarkt op Zanzibar verscheept te worden. Aan ghet einde van de 19e eeuw, aan het einde van de slavernij, kwam ook de opkomst van het christendom, en we hebben ook nog de eerste katholieke kerk in Tanzania gezien. Hele mooie en interessante dag.
Vandaag was dan de eerste dag van het Summercamp van de laatste primary school van ons verblijf hier in Tanzania, de Mikocheni Primary School. Het liep vandaag niet zo gesmeerd als in de week daarvoor. De school is heel wat minder gedisciplineerd, er waren wat misverstanden met pauzetijden (zodat we in de ochtend uiteindelijk een uur in plaats van een half uur pauze hebben gehad) en de kinderen spreken heel weinig Engels, toch ging het na de pauze stukken beter en kwamen de kinderen al echt naar de groepsleiders toe. Dus heb wel veel vertrouwen in de komende dagen. Spannend en ook wel jammer zo dat dit al de laatste week van het Summercamp is, zeker omdat ik er toch maar twee weken echt van heb kunnen meemaken, maar heb ook wel heel veel zin in de safari en straks mijn liefsten thuis weer te zien. Hoop snel meer over onze ervaringen op Mikocheni Primary School te kunnen vertellen, wens jullie allemaal nog een hele fijne vakantie en heel veel liefs xxx Carli