«

»

Aug 27

Back 2 Basecamp

oihoi!

Voor degenen die nog steeds elke dag hoopvol mijn weblog checken op nieuwe berichtjes uit tanzania… We zijn inmiddels dus teruggekomen. Heelhuids en in 1 stuk, dus das mooi. Wel met een flinke hoeveelheid wallen en onderwallen, maagpijn, zere oogjes en spanning in de tenen, maar het zat allemaal nog aan elkaar, joeghei!

Naja, we hebben dus echt een mastersafari gehad de laatste week! Superveel beesten gezien, vooral in de ngorongorokrater. Ook was het echt gezellig, mede dankzij de gezelligheid-/sfeerbevorderende bus waarin we werden vervoerd… Die bus kon namelijk 26 mensen vervoeren en we zaten er met zn 28-en in als ik het goed heb, daarnaast zaten er geen bagageluiken in zodat we ook nog onze ietwat kleine plaatsen moesten delen met tenten, manden eten, flessen water en tassen. Daarbij had de buschauffeur zijn favo cassettebandjes meegenomen, lees: 4 verschillenden en na 8 uur bussen leken die gereduceerd tot 1 ongeveer omdat we zo’n beetje alle nummers mee konden zingen, al waren ze in het swahili en hadden we geen idee waar ze nou over gingen…

We kwamen aan op Campside Twiga (alles heet daar twiga (giraf) niet normaal!) iets later dan gepland, zodat we de tenten in het donker op moesten zetten, maar met profi Jasper en Yasmijn stond onze legertent toch in een recordtijd op. De bouwtekening was aan zeven kanten gescheurd en de cijfertjes op de stokken waren grotendeels weg…ghehehe! Toen bleek dat de bus onze allerliefste Anne in zoverre had gepijnigd aan haar rug dat zij niet meer wist of ze nou moest zitten, staan of liggen. Ze zou een luchtbed huren, tegen any price. Gelukkig hadden ze er nog een over en heeft ze toch nog een beetje kunnen slapen… zoals ze vertelde. In de ochtend daarna besloot de niet mee te gaan naar de Serengeti, een zware maar weloverwogen beslissing, we hebben haar erg gemist en zoveel mogelijk foto’s voor haar genomen.

Uitgestorven als we die eerste avond waren vielen we aan op de soep (!!!) die ze klaar hadden staan in het restaurantje. Lekker gegeten en nog lekkerder gedouched in de campingdouches die stromend water van boven hadden dat ook nog eens, jaweljawel, een beetje WARM was!!! Very Happy Je hoort het al wel, genoten gewoon, lekker haren wassen en ik zou diana niet zijn als ik mijn föhn niet mee had genomen, lekker geföhnt. Dat was ook warm, want waar wij zaten was het nou niet bepaald warm (10 a 15 graden ofzo) Felister ook maar even geföhnt Smile Ik was wat aan de vermoeide kant en ging wat snel naar bed… naja… naar de plaats in de tent die ik had gereserveerd voor mezelf… Er zouden namelijk matrasjes worden geregeld en die waren er niet… iedereen sliep die of op plain tentzeil of op de slaapzak van iemand. Ik had gelukkig Lisa naast me die zo ongelooflijk lief was haar slaapzak over de grond uit te spreiden zodat ik er ook op kon liggen (merci!) Alles aangetrokken wat ik bij me had en daar mijn gegijzelde emiratesdekentje overheen en dan een beetje bibberen op de grond naar wat muziek luisteren (alsof de slaap dan wel komt.. :s) De nacht was niet bijster uitrustend want elke keer dat je omdraaide werd je wakker, en we moesten alweer om half 6 opstaan om dan met je friste gezicht te ontbijten en tent af te breken.. Ging beter dan verwacht eigenlijk… Allemaal weer in de bus gepropt en op weg naar de serengeti. Het bij de serengeti komen kostte ook nog de nodige uren omdat we eerst door ngorongoro revervation aera moesten. Maar daar hebben we wel echte masaidorpjes en giraffen, bomen, struiken, gras en niks gezien, dus dat was wel relax. Ik wilde per se nog een zongebleekt skelet zien dus ik heb nog een hele tijd voorbij mansoor of jasper naar buiten gestaard. En gelukkig, met de hulpvaardige ogen van Jasper uiteindelijk mijn welverdiende skelet gezien!!

We hadden allemaal een lunchkartonnetje meegekregen en voordat we bij de serengeti aankwamen hadden de meesten hun kartonnetje al leeggeplukt, maar dan kon je je nog vergapen aan de supermooie tropische vogeltjes die daar over de voeten hipten. Het leek net alsof er een dierenwinkel zojuist een exodus hadden meegemaakt! Ook was er nog een flink aantal muizen te bezichtigen. mijn illegale stukje banaan werd dan ook binnen een minuut verslonden door “the wildlife of africa”

Dus, we gingen weer verder, naar het echte werk, het beroemde Serengeti National Park.. trommeltrommel… mja, daar waren niet echt veel beesten te zien helaas.. weer giraffen (v*rd*mm* WEER giraffen!!) en een enkele leeuw. Er was er eentje die naast onze bus besloot dat het plekje recht naast onze bus wel een lekker plekje was en daar dus lekker ging leggen. Naja duizend foto´s dus, ik ook een. Michiel heeft nog wel echt een paar mooie! Wij alle jeeps verdringen met onze asobus. Maargoed, nadat we nog verdwaald waren (!) vonden we onze camping! ahoy! De meisjes barsten bijna van behoefte aan een mogelijkheid tot plassen omdat de mannelijke overhand in de leiding niet echt de moeite nam bij de toch al zo schaarse bosjes te stoppen, grom!! Dus explosie uit de bus bij de camping. Lisa en ik vonden een douche… en toen ben ik maar tussen de schorpioenen, slangen, hyena’s, leeuwen en andere zaken gegaan in het donker. Shit dat was eng!
Toen hebben we met een paar mensen 2 uur groenten gesneden voor de pasta, waar onze gids heel blij mee was! Bij kaarslicht welteverstaan en uiteindelijk roken mijn handen naar groentetuin Very Happy De pasta was errug lekker natuurlijk! We moesten wel al onze snoepigheden in de bus sluiten ivm hongerige beesten enzo. We aten ook in een metalen kooi voor onze eigen bescherming.
Toen we de pasta verorberd hadden, was het ook alweer iets van 12 uur, dus lekker tandenpoetsen en naar bed dacht ik. Uiteindelijk heb ik nog een uur in de tent van florijn en jaron gezeten met ook Isaack en michiel en een beetje genoten van Bangui. Superrelaxt! Daarna heb ik ook wat beter geslapen, al kwam er midden in de nacht nog een idioot aan mijn schouders trekken omdat te vertellen dat er een hyena door de camping liep en dat ik die echt niet wilde missen. GA WEG! fl*kker op met je hyena, ik sliep net!! grrrr. Voor mijn gevoel heeftie wel een kwartier aan mijn schouders lopen trekken, mja dat zal wel mee zijn gevallen. In de ochtend weer om 5 uur op, want om 6 uur moesten we weer in de bus zitten. De hele weg weer terug. Weer beesten gezien en vooral veel gras! Beetje met Grace, Jasper en Yasmijn zitten kloten. Was wel mooi. Naja, we waren bijna bij de ingang van Ngorongoro revervation aera en toen rook er iets behoorlijk sterk. Ik dacht dat het stof was… bleken het later onze remmen te zijn!! Hadden we een kilometer of 20 over een smal ongeasfalteerd weggetje langs supersteile afgronden gereden met bijna helemaal kapotte remmen. Toen we eidnelijk stopten konden we zien dat het helemaal aan het roken was! Na een tijdje was dat een beetje gefixed en zijn we terug naar campside Twiga gereden. Weer lekker gedouched, gegeten, rondgehangen, bier gekregen van Hariri en in het tentje eindigen van jaron en florijn. Nu nog minder en nog slechter geslapen.. :s en weer vroeg op. De avond was er trouwens nog allemaal commotie om de trip de volgende dag. De tanzanianen hadden ineens besloten niet mee te gaan naar de krater terwijl wij hun jeep betaalden en em niet meer af konden zeggen. Later bleek na een uur of twee praten met de nederlandse groep dat de Tanzanianen zich in de afhankelijke positie gedwongen voelden, wat ook heel goed te begrijpen was en daar hadden ze heel veel moeite mee, zodat ze besloten hadden niet mee te gaan. Allereerst waren wi jdus superboos omdat we de jeep niet meer af konden zeggen en wij ons gekrenkt voelden omdat wij ze die jeep gaven en ze ineens ons aanbod afsloegen nadat ze em haden geaccepteerd. Michiel en Mejah (de gids) hebben toen wonderen verricht door met beide groepen te praten en uiteindelijk deden we een hughsessie en kwamen de excuses uit de lucht vallen.

De ochtend daarna wilden twee tanzanianen wel mee ondanks dat de groep had besloten niet mee te gaan. In nederland hoorde ik van femke dat er bedreigingen waren geweest voor degenen die wel meegingen… Hariri bleek een reddende engel. Ik heb het hele verhaal nooit gehoord verder.

Naja, we zaten dus heel ruim in de jeeps. Ik was met Femke, Marleen en Jasper. Mijn filmcamera deed het voor de verandering tot een uur nadat we vertrokken waren, daarna heb ik foto´s gemaakt. Het was er absoluut hemel op aarde, zóó mooi!! Als je naar afrika gaat, moet je naar die krater, serieus! hallelujah! We hebben daar ook een cheetah gezien, althans iedereen alleen ik kon em niet vinden. Toen we terugreden overigens wel! Olifanten, apen, leeuwen, nijlpaarden, zebra’s, gnoes, gieren (!), jakhalzen en hyena’s. Die laatste drie hebben we ook in interactie gezien. Gieren hadden namelijk een jakhals gedood en waren em aan het opeten toen er ineens hyena´s verschenen. Eerst wat schuw en toen ze eindelijk gingen kijken, vonden ze het niet interessant genoeg meer en renden ze weer weg. Maar wij hebben dat tafereeltje op 10 meter afstand meegemaakt! Helaas hebben we later ook de interactie tussen twee leeuwen (mannetje en vrouwtje) net gemist!! maar michiel heeft daar natuurlijk nog een collectie foto´s van gemaakt. ghehe…

Die avond was ook nog erg relax, ik heb een beetje met Mejah en Michiel gekletst tot een uur of 2 ofzo en toen weer slecht geslapen. De dag daarna gingen we weer naar Dar.
De ontbijten waren trouwens ongelooflijk lekker! De tanzanianen klaagden wel over teveel brood, maar in mijn ogen was het echt het beste wat je kon krijgen!

We zaten dus in die bus en de chauffeur mocht niet later dan tot 10 uur rijden. Naja door vies weer en drukke wegen waren we om half 11 in de nacht maar ergens gaan avondeten want dat hadden we nog niet gedaan. Heerlijke chips mayaj op! (friet met ei) en toen weer snel verder.. We lagen er om een uur of 1 in. Die ochtend daarna bleek mijn telefoon weg, ik dacht dat hij nog in de bus moest liggen odmat ik hem tijdens de reis ook niet kon vinden in mijn tas, maar toen sliepen er twee mensen tegen me aan dus ik kon toen ook niet echt goed kijken. Mejah heeft de bus 3 keer op zijn kop gezet en kon em nog niet vinden. Toen Lucy die ochtend mij probeerde te bellen stond hij uit en ik had em de avond daarvoor nog opgeladen… dat betekent dat hij dan waarschijnlijk is gestolen en uitgezet… grrr.. dat was mijn tweede!

De rest typ ik nog wel een andere keer, promiss! maar nu heb ik er ff genoeg van, ivm houten kont Razz

ciaopciao, liefs kus Diana