«

»

Jul 19

Experience the Difference

Al bijna 2 weken voorbij: de tijd vliegt hier echt voorbij! Het is ook zo leuk en bijzonder.

Deze week zijn we begonnen met het summercamp. ‘Mijn’ kindjes zijn heeel schattig, ik heb samen met twee tanzanianen en nog een dutchie de groep van 15 allerkleinsten. Er zit een Ronaldino look-a-like tussen, een B.A. Baracus look-a-like en dat terwijl het allemaal meisjes zijn! Dat zou je nooit denken aangezien ze allemaal bijna kaal zijn: verplicht schoolhaar, socialistische invloeden zijn nog goed merkbaar in Tanzania. De kindjes zijn helemaal dol op Annemaria Koekoek en Vader Jacob, geweldig de uitspraak van ‘alle klokken luiden’! Zelf zingen ze liedjes waarbij ze gigantisch met hun kontjes schudden, het wordt er hier al vroeg ingestampt! Het communiceren is wel moeilijk, aangezien zij alleen Swahili praten en ik juist niet. We leren bij Swahiliclass nu wel wat nuttige woordjes (stop fighting! start! Two lines! Circle!)

In Dar Es Salaam zelf lijkt het wel of we de enige Mzungo’s zijn (blanke mensen), op die paar albino’s na. Ik hoor dus ook de hele dag ‘Mambo mzungu! Marry me!’ Je bent echt een attractie als blanke!

In het weekend zijn we nog naar het strand geweest en hebben we op een heel groot podium gedanst. We konden net zo goed naakt gaan dansen, de kleding werd je echt van het lijf gekeken! Het was wel echt heerlijk om even te zwemmen in de hitte. Ik heb er ook Chips Mayai gegeten, frietjes met ei, klinkt apart maar is heeerlijk! Er zat een sausje bij en ik proef hier alles dus ik dacht, he lekker, iets nieuws! Dat heb ik geweten, mijn mond stond in brand! Het bleek hete peper te zijn: heeele hete peper!

Toen we Ngoma’s (jembe’s) gingen maken – die van ons is superprofessioneel! Echte koeienhuid: stinkt gigantisch maar ik hoop dat ie toch mee het vliegtuig in mag! – werd ik geroepen. Ik dacht eerst dat ze het over de andere Laura hadden, maar nee, ze moesten toch echt mij hebben. Mocht ik ineens een interview voor Tanzaniaanse tv gaan doen! Er komt een documentaire en we zijn al 2 keer op tv geweest, ik en andere deelnemers worden al herkend in Dalla-dalla’s!

Dalla’s blijven favoriet. Met een paar Dutchie’s hadden we afgesproken een keer door het raam naar buiten te gaan,net als sommige Tanzanianen. Ik had op een gegeven moment een prachtkans en toen ik buiten stond kwam de busdriver op me af: ‘Mzungu, what are you doing?!’ Haha, heel grappig was dat.

Er is tot nu toe niet dat ik mis, op 1 ding na: de wasmachine! Ik heb eergister voor het eerst gewassen en I suck at it. Ik begon en het hele gastgezin plus buren hebben me heel hard uitgelachen omdat ik het blijkbaar heel verkeerd deed en niks echt schoon werd. Maar wat wil je met witte was? Ik blijf erbij dat het aan het koude water ligt en niet aan mijn totale gebrek aan handwaservaringWink

Reclames nemen een prominente plaats in in Tanzania. De leus van onze vakantie komt van de telefoonmaatschappij Vodacom: Experience the Difference. Dat gebruiken we bij alles wat mis gaat of gewoon heel anders is, echt de perfecte uitspraak!
Wat ik ook heel goed vind is dat er veel aandacht aan Aids wordt besteed. Grote condoomreclames langs de weg, bekende Tanzianen die anti-aids liedjes opnemen en reclames over vrouwen die praten over het nemen van een HIV-test. Er wordt dus echt wel iets aan gedaan!

Vandaag ben ik voor het eerst alleen met Dalla’s ergens heen geweest, voelt zoo goed! Mijn buddy maakte zich wel gigantische zorgen, een blanke alleen is toch iets anders dan een Tanzaniaan alleen. Ik voelde me heel avontuurlijk zo alleen in die gigantische stad. Je moet ook echt goed opletten in de Dalla’s, want ze stoppen altijd ergens anders dus je moet op tijd Shusha (stop!) roepen anders rijden ze gewoon door.

Morgenochtend heel vroeg vertrekken we naar Zanzibar, iets waar iedereen naar uitkijkt. Dat wordt echt genieten!
Tip voor mijn volgende verhaaltje:
Typ Zanzibar in bij google en bekijk de afbeeldingen…jaaa, er is hemel op aarde!!