«

»

Aug 01

Vuurdoop

Op zaterdag de 15e hadden we onze trommels afgemaakt en waren we uit gegaan.
We konden echter geen taxi vinden dus voor we in bed lagen was het 6 uur en begon het al licht te worden in de stad.
Nou was dat helemaal geen punt geweest als zondag echt een rustdag is in Tanzania.
Zondag is namelijk de dag dat iedereen zijn kleren wast(met de hand). Waar wij in Nederland al klagen over het in de wasmachine stoppen van de kleren moet je in Tanzania met de hand elke vlek uit je kleren schrobben. eerst boenen dan schrobben dan uitspoelen dat uitwringen en dan ophangen. Het moge duidelijk zijn, er bleef weinig over van mijn vrije dag.
Op maandag dan eindelijk hadden we onze vuurdoop wat betreft de spelen met de kinderen. Het ging allemaal erg soepel, de kinderen hadden lol en wij ook. Ook werd er gefilmd voor een ducumantaire die de tanzaniaanse televisiezender TVT maakt en aangezien de groep die ik begeleide het dichtst bij de plek gestationeerd was waar de cameraman stond te filmen, ben ik over een maandje ofzo een beroemd man in Tanzania. Ook hadden we swahililes, wat echt een onmogelijke taal is.
De vorige keer had ik verteld over mijn avonturen in de dala-dala (de bus in Dar- es-Salaam). Maar was ik vandaag meemaakte sloeg alles. We zaten in een Dala-dala en we kwamen vast te zitten op een vierbaansweg. De chauffeur zag dat er geen verkeer was op de andere helft van de vierbaansweg en hij wist op de andere twee helfden te komen. Vervolgens reed hij de stoep op, aan de verkeerde kant van de weg dus en ging daar rustig toeterend om voetgangers weg te jagen rijden. Tegelijkertijd zagen we aan de andere kant van de weg iedereen vaststaan. De chauffeur nam ook nog een shortcut door Dar-es-Salaam waardoor we door de armste buurten kwamen. De mensen wonen er in golfplaten huizen en hebben niet meer dan de kleren die ze dragen. Dat soort dingen zetten je wel aan het denken..