«

»

Aug 19

Here in Tanzania ia ia ee ee ee

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik iets van me heb laten horen: heel veel heerlijke en drukke weken gehad!

Na Zanzibar gingen we naar een nieuwe school met een super speelveld en hele leuke kindjes. Echt een geweldige week gehad daar. Aan het eind van de week kreeg ik zelfs kadootjes en foto’s van mijn kindjes en ik word nog steeds gesmst en gebeld: Auntie Laura we miss you! Het verbaasd mezelf hoe leuk het is om spelletjes te doen met een groep kinderen, ik heb zelfs geduld met ze! Dat had ik vantevoren eigenlijk niet voor mogelijk gehouden. Ook de cultureclass is heerlijk om te doen, we hebben Hondje van de bakker met vingerpoppetjes gedaan en Heb je even voor mij, klinkt geweldig met een afrikaans accent!

Dat weekend heb ik heerlijk uitgeslapen en toen naar het huis van een deelnemer voor een bbq, heerlijk dagje gehad, gezellig met z’n allen roseetjes gedronken in het zonnetje en daarna nog naar een heel groot openluchtconcert van een grote tvmaatschappij die vijf jaar bestond. Na alle Tanzaniaanse hits gingen we naar huis. Met 8 personen in een taxi én nog een driver erbij: That’s Africa!

De week erop zaten we op een school met nauwelijks speelruimte en ongedisciplineerde kinderen die vrijwel geen spelletjes kenden: uitdaging voor ons! De eerste dag was mijn groepje super apatisch, ze wisten niets en deden niets. De tweede dag kreeg ik te horen dat ik mijn groep alleen moest doen, er waren veel zieken en daarom moest mijn buddy ergens anders helpen. Spannend! Ik spreek wel redelijk Swahili maar natuurlijk niet genoeg om alles te begrijpen wat ze zeggen en de kindjes spraken geen engels. En sowieso is in je eentje een groep leiden niet zo makkelijk, bijv. met materialen halen e.d. Maar het ging echt super goed! Ik heb echt een topdag gehad met touwtrekken en zaklopen en alle kindjes waren enthousiast en luisterden naar me!

Swahili spreken gaat me vrij goed af, afdingen, taxi bestellen, kleine gesprekjes voeren, super leuk! Voor mijn swahilitest ben ik dus ook goed geslaagd. Ook voor mijn Cambridge English examen dat ik voor de vakantie gedaan heb! In het internetcafé keek iedereen ineens heel verbaasd om toen ik zat te juichen achter mijn computer…

Die donderdag nog met een groepje uitgeweest en de hele avond gedanst mèt hippe negers! Jaa ze zijn er wel in Dar, je moet alleen goed zoeken. De meesten zien er namelijk uit alsof ze uit een foute jaren 80 workoutfilm zijn weggelopen.

We hadden de Zaterdag erna een feestje bij de ambassadeur van Nederland. Hij woonde in een gigantisch huis, vrij ironisch. Heel leuk was dat iedereen zich opgedoft had, we zagen er allemaal heel mooi uit: weer eens wat anders dan sportkleding!

Zondag gingen we op weg naar Soni in de regio Tanga. Het is daar zoo mooi! Gigantisch verschil met Dar: het is er fris, koel, groen en niet stoffig. De eerste twee nachten waren wel gigantisch koud, daarna gewoon twee dekens, trui aangedaan én een tweedehands joggingbroek gekocht, die waarschijnlijk mijn ouders twintig jaar geleden in de Zak van Max gedaan hebben.

We hadden op de school daar elke dag andere kindjes wat aan de ene kant wel jammer was, want je leert ze niet echt kennen. Aan de andere kant was de cultureclass wel geweldig daardoor. Vaak ontstonden er spontane dansen en liedjes met grote groepen, iedereen springen en zingen, echt geweldig om te doen!

Op woensdag heb ik nog een wandelsafari gedaan met 5 anderen. Prachtige dingen gezien! Regenwoud, kameleon, Irente viewpoint (gigantisch mooi uitzicht, je staat echt heel hoog op een berg!). Ook nog heerlijk geluncht bij een Duitse boerderij, mét bruin brood en kaas! Dat was wel even lekker na vijf weken droog wit brood met boter.

De laatste summercampdag was vreemd maar wel heel leuk. Lekker gespeeld en aan het eind stonden we met de deelnemers op een verhoging en gingen de kindjes me allemaal nadoen. Op een gegeven moment heb ik toen maar ‘Houdoe en bedankt’ erin gegooid en dat zongen ze allemaal mee! Echt een super einde van het summercamp.

Toen was het tijd voor de…..safari! Met een groep van 10 Nederlanders en 1 tanzaniaan (de anderen waren druk bezig met het regelen van de universiteit) gingen we in jeeps rondrijden in Lake Manyara, Serengeti en de Ngorongoro krater. Suuupermooi en suuuperstoffig! Aan het eind van de dag leken we allemaal neger, zo stoffig!
We hebben echt geweldig mooie dingen gezien: cheetahs, olifanten, giraffen, maraboes, kleine leeuwtjes, grote leeuwtjes en niet te vergeten Bert de Buffel en Het Gigantische Zwijn!
De tweede nacht waren we aan het eten op de camping en hoorden we vanalles, na wat schijnen met de zaklamp zagen we op twee meter afstand een supergrote buffel staan! We zaten echt midden in de serengeti, zo leuk!

De derde avond stapten we uit de jeep komt er meteen een olifant over het pad naar ons toelopen! ‘s avonds in de tent was ik nog wat aan het praten met mijn tentmaatje, verder sliep iedereen. Op een gegeven moment horen we gesnuif en gestampvoet en daarna scheurend stof! Dus ik steek mijn hoofd uit de tent, staat er recht tegenover me een Gigantisch Zwijn aan de tent te rukken! Gelukkig hadden we die tent als opbergtent gebruikt, maar de tassen lagen wel overal verspreid. Samen met mijn tentmaat en twee security mensen heb ik toen alle tassen versleept naar de omheinde keuken. Wat bleek: shampoo en andere zoete dingen zijn nummer 1 dierenlokkers…en dat waren de drivers ons even vergeten te vertellen! In de tent zat echt een heel groot gat, wat hadden wij geluk dat we de tassen niet in onze tent hadden gelegd!

Er is natuurlijk nog veel meer gebeurd in al die weken, maar aangezien ik gisteravond weer op Schiphol aangekomen ben kan ik het nu allemaal weer live vertellen!