«

»

Mar 28

Drawde’s avonturen

hierbij even een kort verslagje van mijn avontuur tot nu toe:

ik was erg enthousiast begonnen met het uittypen van mijn verslagen zelfs Nicky had ik over kunnen halen een aantal dagen voor me uit te typen. maar helaas Nicky doet het niet meer en ik loop inmiddels een maand achter dus ik kijk er echt tegenop om het te gaan doen. vandaar dat ik nu zo maar even een verhaaltje type voor iedereen.
ik heb inmiddels veel vrienden gemaakt, een heeeeeeeeel druk leventje in een land waar alles pole pole (op t gemakske) gaat. ik sta doordeweeks om 7 uur op en ga rond half 12 slapen. overdag rond 10 uur begint de workshop voor school en rond 3 uur stoppen we.
we een week met een keramist in een museum gewerkt daar hebben we afrikaanse beeldjes gemaakt maar ik heb ze een beetje shokkerender gemaakt door ze geen kleding aan te geven. iedereen vond het erg leuk om ze goed te bekijken en ik ben nu erg benieuwd hoe ze uit de oven komen want dat hebben we nog niet gezien. deze man was erg aardig en hij was dolgelukkig toen we hem aan het eind van de week 25.000 shilling (€ 12.50) en echte Hollandse klompjes gaven.
de week erop hadden we een workshop met Boniface bij Kauzeni thuis, Kauzeni is het neefje van Athman (het gastgezin waar we verblijven), hij gaf ons de workshop houtbewerken. erg zwaar als je bedenkt dat we alles met de hand hebben gekapt gevijld etc. in een keukentje buiten waar het gemiddeld 34 graden was en de grote kakkerlakken, hagedissen en andere insecten rond spurtte.

Drawde at the hairdresser

omdat we de week daarop met een schilder de tingatinga stijl zouden gaan doen maar de man niet op kwam dagen hebben we er nog maar een weekje met Boniface aangeplakt om dat werk af te ronden. nou heb ik mijn eigen Djembe gemaakt die nog goed klinkt ook!! deze week zouden we opnieuw starten aan onze workshop tingatinga maar helaas de man is ervandoor. in het museum gaan ze nou ons geld terug proberen te krijgen en kijken voor iets anders. met het nationaal museum zouden we een expositie regelen maar de vrouw die daar over ging is naar de UK en de directeur van het museum is naar Frankrijk en ze komen volgende week op zijn vroegst pas terug dus voor school zitten we helemaal vast nu!!! maar ‘s avonds heb ik een overvol programma!!!

Drawde cutting a coconut

ik begin rond 4 uur bij lumumba waar ik eerst mijn workshop drama geef (vertel ik zo wat meer over), daarna leer ik een traditionele dans, dramales krijg en daarna krijg ik ook nog djembe lessen en leer ik andere instrumenten bespelen.

Nicky gaat dan meestal naar huis omdat ze het een beetje gehad heeft daar en daar niet zoveel aan vind.
omdat iedereen erg veel plezier had in mijn lessen, waaronder onder meer een les mahaba zat waar iedereen het nu, 2 weken later, nog altijd over heeft. Mahaba, voor degene onder ons die geen Kiswahili spreken is de liefde bedrijven, sex hebben, vrijen, paren, neuken of hoe je het ook wilt noemen. ook heb ik emotielessen gegeven, living statue, imitaties, improvisatie, emotie op muziek etc.
omdat dit alles zo goed beviel ben ik uitgenodigd door een acteursgroep om dezelfde workshop te gaan geven. ik ben er vorige week dinsdag voor het eerst geweest. het is een groep van 30 personen in de leeftijd van 18 tot 45, een beetje Trappaf idee rond decembertijd haha.
omdat het iedereen hier ook erg beviel ben ik nu ook uitgenodigd door een andere theatergroep waar ik zaterdag mijn workshop ga geven en maandag bij een filmgroep die Tollywoodfilms maak waar ik er al een paar van heb gezien. dus voor bekende Tanzaniaanse acteurs en actrices!!!!! ik probeer deze contacten zoveel mogelijk aan te houden en uit te breiden want wie weet zowieso is het goed voor mijn cv maar ook als ik hier nog eens terug kom.
in het weekend ziet het er ook al druk uit. iedere zaterdag ochtend om 10 uur hebben we onze Kiswahililessen tot 12 uur. erg leuk maar het zuigt alle energie op voor de rest van de dag. toch benik afgelopen zaterdag toen Nicky haar werk verder af ging maken met Debolah gaan shoppen. ik heb 2 extra gaatjes in mijn oren met hele lelijke gouden knopjes en een oranje steentje erin. gelukkig kan die er volgende week uit en doe ik er een ringetje in.
daarna ben ik met haar naar een echte filmset geweest waar zij moest spelen maar het rolletje van de film was vol en daardoor kon er voor die dag niks meer opgenomen worden. we zijn ook over een 2e of ik denk wel 3e hands kleding markt gelopen.
alle kleding die wij weggeven word niet gegeven aan de arme mensen hier, nee die word gewoon verkocht, net als alle knuffels, schoenen en weet ik veel wat we allemaal al weggedaan hebben naar Afrika.

Nicky & Drawde

we zijn ook al een keertje op stap geweest met Athman, zijn vrouwelijke collega Kauzeni en een paar vrienden van hem. we wilden Athman weleens zien dansen want we konden ons niet voorstellen dat hij dat kon. Nou het viel niet tegen!! Athman was zo trots op mijn manier van dansen dat hij gezegd heeft dat hij de volgende keer alles betaald zo goed vond hij het. Nicky was na een tijdje moe en Athman en ik hebben, zonder drank, van 11 uur tot half 6 ‘s ochtends gedanst.
we zijn ook al een keer naar Bagamoyo geweest dat is een plaats waar de kunstacademie is daar zijn we rondgeleid door Kauzeni die daar ook gestudeerd heeft, hij deed er dans met specialisatie in djembe dacht ik. we hebben er ook met beeldend kunstenaars gesproken. ik ben er hier toch wel een beetje achtergekomen dat ik toch meer de toneel theater en performance kant op wil.
ik heb hier al een aantal keer gekookt, spagetti vinden ze lekker. ook hebben Nicky en ik voor 20 man van Lumumba gekookt op z’n hollands: hutspot. dat ging er wel in, maar omdat ze hier overal zoveel zout op gooien vonden ze het wat te flauw en deden ze er zelf meer dan een eetlepel zout op per bordje!! ons gastgezin is echt super, ze helpen je met alles, leren ons swahili, proberen moslims van ons te maken etc. de kinderen zijn erg aardig en roepen constant Nicky Nicky naar ons omdat ze mijn naam niet kunnen uitspreken. vanochtend kon ik mijn bed niet uit komen en toen ik mijn ogen open deed werd ik omsingeld door 4 kinderen die allemaal wilden zien hoe een mzungu (blanke) slaapt denk ik.
omdat ze hier aan het verbouwen zijn lopen de bouwvakkers hier af en aan. alles wat in Nederland met machines gaat word hier met de hand gedaan. het hele bouwproject word geleid door de moeder van Athman en superlieve oude vrouw die het helemaal geweldig vind als ik shikamoo tegen haar zeg. dat zeg je hier als je respect hebt voor oudere mensen als zei dat waarderen dat je dat zegt dan zeggen ze marahaba.

Drawde at Lumumba

op mijn kleurtje na begin ik volgens iedereen al een echte Afrikaanse vrouw te worden. ik draag vaak de jurken omdat die het meest verkoelend zijn ook heb ik regelmatig iets in mijn haren, sieraden die ik van vreemden en vrienden van lumumba krijg en hennah op mijn handen en voeten. ze vinden het knap dat mijn swahili al ergens op begint te lijken en ze kunnen het erg waarderen dat ik erop oefen, door onder andere de taxi en bajajdrivers allerlei vragen stellen.
vandaag is Nicky met Boniface naar de markt om haar werk af te maken en heb ik eindelijk een momentje rust voor mezelf. daar maak ik gebruik van door jullie een mail te sturen en misschien nog wat voor school te doen.
sorry voor de eventuele spelfouten maar het is nu veel te warm om me daar druk over te maken en de ventilator is uitgevallen dus dat is op zijn zachtst gezegd vervelend want het zweet gutst eruit nu. ik heb geen moment tijd om iemand te missen wat voor mij erg fijn is maar voor jullie misschien vervelend omdat ik jullie niet veel spreek daardoor. ik zou zeggen stuur dit mailtje door aan degene die nieuwsgierig is naar mijn leven in Tanzania.
tussen Nicky en mij gaat het ook nog steeds heel goed, waar we allebei erg van stonden te kijken, hadden we laatst nog besproken. we hadden wel besloten om nooit samen te gaan wonen want dat zou toch niet goed gaan, maar voor 3 maanden is het nog wel uit te houden. ze heeft al een keer mijn handen vastgehouden in mijn slaap. ik droomde dat ik een kindje vast had en zij dat ze een vent vast had… ook hebben we een keertje samen bij kaarslicht gedoucht omdat het water zo goed als op was en de stroom was afgesloten.

nou een grote knuffel kus en tot na 6 mei allemaal, liefs Drawde