«

»

May 08

Charlotte’s avontuur in Tanzania

Het moment dat ik het vliegtuig instapte was ik zenuwachtig, verdrietig en blij. Zenuwachtig omdat ik niet wist wat mij te wachten stond, verdrietig omdat ik mijn familie, vrienden  en mijn net nieuwe vriendje zou gaan missen en blij omdat mijn droom nu uit zou komen! Ik kwam om ongeveer 4 uur middernacht aan, met m’n koffertje liep ik een deken van hitte in op zoek naar Athman. Hij zou mij de komende tijd op sleep touw nemen en mijn introductie verzorgen. Het moment dat ik buiten stond was ik heel stom bang dat ik gestoken zou worden door muggen en malaria op zou lopen. De malariamug is tenslotte het meest actief rond dit tijdstip. Ik durfde mijn veelste warme colbertje daarom niet uit te trekken en omdat ik daaronder een tanktopje aan waarin je m’n blote schouders zag… Ik dacht kan dit wel? Straks beledig ik de mensen en loop ik er nu al te goedkoop bij. Na de lange vlucht snel een nicotine shot voordat ik naar mijn gastgezin gebracht zou worden.

Mijn straat

Mijn gastgezin woonde in de buurt Kijitonyma, en bestond uit mijn gastmama, een erg hippe moderne hardwerkende single mama Mary, haar lieve dochtertje Laylat en hun hondje Bibi. Ze woonde in een erg mooi huis, omsingeld door een grote muur, ik had mijn eigen kamer en zelfs mijn eigen badkamer. Omdat Mary elke ochtend vroeg vertrok naar haar werk en Laylat naar school ging was ik aangewezen op mij zelf en op de maid dat het huis schoonmaakte, kookte maar geen woord Engels sprak. Niet wetend waar ik precies in Dar es Salaam zat kon ik alleen maar wachten op Athman.

De eerste paar dagen vond ik het zwaarst, moest ik continu huilen en had ik onwijze heimwee. Ik durfde niet alleen die grote poort uit, achter die poort zag ik kindjes spelen op straat (zandweg), alleen maar donkere mensen en veel armoede. Ik had het gevoel alsof ik in de ghetto zat en ons huis er midden in stond. Ik die dacht de wereld wel aan te kunnen voelde mij nu opeens heel verloren en verschrikkelijk alleen. Waarom wilde ik dit ook al weer zo graag? Ik wist dat ik de stap moest zetten dus ben toen in m’n eentje met me rugzakje op me rug, niet wetend waar ik heen liep de straat op gegaan. Cultuurschock! Iedereen spreekt je aan in een vreemde taal die je niet verstaat,noemen je Mzungu (blane), wilt wat van je en ze kijken allemaal naar je.  Je weet dat je naar Afrika gaat maar niks bereid je hier op voor, ik voelde mij heel erg blank.

Mijn werkplek

Vanaf dat moment verscheen er tegelijker tijd ook een glimlach op me gezicht en wist ik dit is het! Hier ga ik voor en ik ga er wat van maken en een te gekke tijd hebben. Niks bang zijn, of verdrietig in bed liggen. Wil ik er wat van maken moet ik het toch zelf doen. Toen ben ik eigenlijk vrienden gaan maken, en kwam ik leuke mensen tegen op straat en begon mijn te gekke tijd in Tanzania.  Athman mijn begeleider bracht mij naar mijn te mooie paradijsachtige werkplek op het eiland Kigamboni. Ik heb een afstudeeronderzoek gedaan voor de touroperator Afri Roots, waarbij ik de klanttevredenheid ging meten van de safari’s en tegelijkertijd de level van duurzaamheid ging meten van de organisatie. Mijn werkomgeving was echt zo onwijs mooi en iedereen was altijd vriendelijk. Ik ben zelfs voor mijn onderzoek op Safari geweest, een onvergetelijke reis!

Je merkt alleen wel dat de werkcultuur verschilt van Nederland, als er geen stroom is (om de dag was er geen stroom) kon ik ook niks doen waardoor ik veel vrije tijd had. Hier wen je wel snel aan. Ze hadden het bij mijn bedrijf ontzettend druk waardoor er minder tijd voor mij was. Des al niet te min vond ik dat op dat moment helemaal niet zo erg en heb ik heel veel leuke dingen in plaats van gedaan met vrienden.

Terrein van mijn stage plek

Uiteindelijk heb ik om verschillende reden besloten eerder naar huis te gaan en mijn tijd afgesloten door twee weken te gaan reizen. Ik kan iedereen aanraden te gaan reizen na je stage! Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen en alles gezien wat ik wilde zien in Tanzania. Het was voor mij een onvergetelijke mooie reis die mijn kijk op de wereld zeker heeft veranderd…

Buitenkant huis